Ken je mij? Wie ken je dan?
Weet jij mij beter dan ik?
Ken je mij gezongen door Trijntje Oosterhuis –

Ik rijd vanuit Amsterdam naar Utrecht naar mijn prille liefde. Blij, opgetogen, maar ook een beetje nerveus. Bang ook om hem toe te laten. Aftasten. Ik wil niet nog een teleurstelling.

Ik heb zo’n behoefte aan te mogen ontspannen. Niet weer de kar te hoeven trekken. Volledig mezelf te kunnen zijn EN me geliefd te voelen. Een schouder waar ik mag schuilen als het allemaal te veel wordt. Maar ook samen zo te moeten lachen dat ik in mijn broek plas. Reizen en zeilen samen.

Angst steekt op. Angst dat hij een workaholic is en geen tijd heeft voor mij. Geen tijd voor mijn dromen voor ons samen. Misschien wil hij wel geen kinderen. Of misschien wil hij dat wel maar niet met mij. Ik ben al 36 jaar. We hebben niet veel tijd meer om dat eens rustig uit te vinden. Zal dat hem niet wegjagen? Wat verwacht hij eigenlijk van mij? En kan ik dat wel waarmaken? Ben ik wel die droomvrouw die hij denkt dat ik ben? Ik ben niet perfect.

Maar hij weet niets van deze dromen, verlangens en angsten van mij.

Het is een aantal maanden later. Hij is nog steeds mijn vriend. We kunnen niet van elkaar afblijven. Maar we hebben ook al een aantal ruzies gehad. Elke ruzie maakt me bang. Bang dat we niet bij elkaar passen. Dat hij zal zeggen dit werkt niet. Dat onze relatie ontploft.

Kan hij niet gewoon aanvoelen waar ik naar verlang en waar ik bang voor ben? En daar rekening mee houden?

Dat kan hij toch wel ruiken??? NEE, dat kan hij niet.

Dapper durf ik HET onderwerp aan te snijden. Ik begin over kinderen. En….. hij begint over iets anders. Au.. Dan zal hij wel geen kinderen willen of in iedergeval niet met mij.

Nu acht jaar later heb ik bij hem mogen schuilen en hij bij mij. Hebben we gelachen tot we in ons broek plasten. Zijn we naar New Zeeland geweest en hebben we in Griekenland gezeild. Hebben we drie kinderen. We zijn een kleine drie jaar getrouwd. We ruziën bijna niet meer, zoals in dat eerste jaar. Hij is niet perfect. Ik ben niet perfect. We kunnen op elkaar bouwen. En we kunnen met elkaar lachen. Hij is mijn soulmate.

‘Wat wil jij nou?’ ‘Waar ben je bang voor?’ Simpele, maar zulke belangrijke vragen die we elkaar nu wel stellen. Maar in het begin niet durfden te stellen. We leren elkaar kennen. ECHT kennen. Begrijpen. Ik weet hoe ik hem blij kan maken. En hij weet dat van mij.

Bij klantrelaties is dat hetzelfde. Vraag haar diezelfde vragen. ‘Wat wil jij nou?’ ‘Waar ben je bang voor? Waar wordt jij blij van? VRAAG HET HAAR!

Bel haar op, ga bij haar op bezoek, drink koffie met haar, geef haar een gratis coach of adviesgesprek.

Besteed hier aandacht aan. Want zij met haar dromen, verlangens en angsten is dé basis van je bedrijf, je communicatie en wat je verkoopt. Zij is waar je het voor doet.

Share This