– Doelen stellen of schijt aan targets? –

Birds flying high you know how I feel
Sun in the sky you know how I feel
-gezongen door Nina Simone-

Wat is je winstdoel???

Ik zit als deelnemer in een sessie met andere ondernemers. De business coach vertelt mooie verhalen uit zijn eigen (ondernemers)leven, ups & downs. Zijn prettige energieke stem sleurt me mee. Opeens klapt hij in zijn handen vlakbij de microfoon. Ik schrik… ‘Tijd voor actie’, zegt hij die me net helemaal in zijn verhaal had gezogen. Ik moet opschrijven wat mijn winstdoel voor het komende jaar is. In de vorm van een verklaring. En mijn handtekening eronder.

Ik voel me een beetje nerveus. Tja, wat zal ik opschrijven. De winst van dit jaar? Dat voelt laf. Maar ja, ik ben zwanger en zal vlak nadat zij er is weinig doen (zij die nu nog de grootte heeft van een druif en waarvan ik op dat moment nog niet weet dat het een zij is). 2x de winst van dit afgelopen jaar dan? Ik moet groot denken… WAAAAAH… dat red ik nooit. Snel deel ik dat bedrag weer door twee. We krijgen een derde kindje. Ik schuif een beetje heen en weer op mijn stoel en schrijf voorzichtig 50.000 euro op.

Terwijl ik stiekum probeer te kijken wat mijn buurvrouw heeft opgeschreven, schrik ik weer op door de microfoon. ‘Ga rondlopen en zeg tegen degenen die je tegenkomt je winstdoel. Geef elkaar een high five en zeg ‘you can do it’ en loop door naar de volgende.’ Ik draai me naar mijn buurvrouw. Ik zeg: ‘50.000’ en zij zegt ‘200.000’. Terwijl zij mij een enthousiaste high five geeft en we allebei ‘you can do it’ roepen, voel ik me een idioot omdat ik zo klein heb zitten denken.

Ik voel me een mislukkeling…

Het is een jaar later. Ik ben niet eens in de buurt gekomen van een winst van 50.000 euro. Kijkend naar mijn verklaring dat ik 50.000 euro winst ga behalen – met notabene mijn handtekening eronder – voel ik me een mislukkeling.

Ik voerde op weg naar dat winstdoel een complete koerswijziging door. Wel eentje waardoor ik nu echt doe waar ik blij van wordt. Wat me voldoening geeft. Ik help klanten, ECHT, hoor ik van hen. En mijn klanten vind ik ook nog eens HEEL leuk.

Ondertussen is ‘zij’ -van wie ik nog niet wist dat het een zij was- geboren. Een prachtige temperamentvolle (ook ’s nachts….) dochter van wie wij (mijn significant other en ik, haar grote broer en zus) zielsveel houden.

Dus ik voel me GOED. Maar als ik naar mijn winstdoel verklaring kijk voel ik me ronduit SLECHT. Verwarrend.

Maar ik had nog een ander doel: een soulmate vinden en dan kindjes. En dat heb ik mooi wel bereikt! Check! Ha!

Maar dan klinkt dat verd*mde kritische stemmetje: ‘….VEEL LATER dan gepland….. ‘Sukkel’ dat je er zo lang over gedaan hebt….’

Ik loop vaak zo’n acht jaar achter op mijn grote ambities in het leven. Alles wat ik nu op mijn 43ste heb bereikt, zou ik volgens mijzelf al op mijn vijfendertigste moeten hebben bereikt.

Ik voel me dus geregeld een mislukkeling, idioot of sukkel. Ik ben heel gedreven en doelgericht. Maar toch heb ik WEERSTAND tegen DOELEN gekregen. Maakt dat mij bang of lui?

Als je mijn vrienden zou vragen naar mijn slechte eigenschappen, dan zullen ze mij niet bang of lui noemen. Wel eigenwijs, ongeduldig en ….de rest zal ik niet hier publiek maken om mezelf te sparen.

Wat doelen najagen in mij naar boven haalt, werkt niet voor mij.

Ik ga achter dingen aan – prijzen, aantallen, winst etc. – om ….ja om wat eigenlijk? Mezelf te bewijzen? Het beter te doen dan anderen? Wat houdt beter doen dan anderen eigenlijk in? Om me geen mislukkeling, idioot of sukkel te voelen? Of om anderen te behagen?

Het najagen van doelen doet me niet bepaald goed voelen…

Zo’n getal, 100.000 euro winst, motiveert me niet. Inspireert me niet. Laat me niet doorzetten als ik het even lastig vind. Geeft me niet die zet met wat soms het moeilijkste is: Gewoon beginnen, gewoon gaan doen!

Nu heb ik geen vaste doelen meer. Ik heb verlangens. En ik heb intenties (je kan het ook doelen noemen) om die verlangens te vervullen. Ik jaag bijna geen prijzen, aantallen, winst meer na.

Ik wil me liever goed voelen dan resultaten van mijn lijst afvinken.

Dat stellen van doelen, maakt mij heel onrustig. Het laat mij voelen alsof ik nooit goed genoeg ben. Genoeg daarvan!

Ik wil me goed en vol energie voelen! Ik wil voldoening voelen, van betekenis zijn. Vrijheid voelen om te zijn wie ik ben en de dingen te doen die ik het liefste doe. Ik wil intens lief hebben en me geliefd voelen.

Ik ben met deze gevoelens in gedachten intenties op gaan stellen:

‘Verdien x euro door verkoop van programma Y’ veranderde in ‘help zoveel mogelijk mensen met een betekenisvolle business creëren waar ze zich goed door voelen’.
‘Lanceer programma Y in oktober’ werd ‘al mijn kennis en ervaring geven in project Y’.

Zonder targets, staat mijn gevoel, mijn hart aan het roer. Verbonden met het gewenste gevoel achter het doel/intentie verbaasde het mij hoeveel ik voorelkaar krijg. Hoe vrijer ik me voel en hoe gelukkiger ik ben, hoe meer ik te geven heb, hoe meer ik verkoop en hoe meer deuren zich openen. Gewoon door het volgen van mijn hart en gevoel en niet bezig te zijn met mezelf bewijzen. En niet onbelangrijk, doordat ik op deze manier PLEZIER heb in het proces.

Ik run mijn business dus niet meer aan de hand van meetbare doelstellingen. Er zijn veel dingen die ik kan kwantificeren, zoals hoe vaak dit e-book is aangevraagd, aantal facebook fans, winst. Al die aantallen hebben een directe impact op mijn saldo. Maar die staan niet aan het roer. Wat wel aan het roer staat is een enkele basis intentie: producten maken die goed voelen om te maken.

Uiteraard wil ik heel veel verkopen. Ik ben een ondernemer. Ik wil van betekenis zijn, ik wil zichtbaar zijn en ik wil goed verdienen. Maar dat zijn heerlijke resultaten van gefocust blijven op hoe ik me wil voelen en waarom ik doe wat ik doe. Als ik de zin en betekenis ervan niet meer zie, dan wordt het één groot corvéé.

Share This